סגנון הבאוהאוס הפך לאבן דרך בהיסטוריה של העיצוב המודרני. בבית הספר שהוקם בוויימאר שבגרמניה, חיפשו המורים והתלמידים להציע גישה חדשה ששילבה בין אומנות לבין מלאכה, תוך דגש על פונקציונליות, פשטות וחדשנות. סגנון זה השפיע רבות על תחומים כמו אדריכלות, עיצוב תעשייתי וגרפיקה, והיה חלוץ בשימוש בחומרים מודרניים כמו פלדה וזכוכית, אשר שימשו ליצירת יצירות אסתטיות אך גם פרקטיות.
מקורות השראה והתפתחות הסגנון
מבית ספר פשוט למוסד עיצוב מוביל
הכול התחיל בשנת 1919, כאשר ולטר גרופיוס הקים את בית הספר לאמנות ואדריכלות בוויימאר, גרמניה. בית הספר נקרא בשם "באוהאוס" (Bauhaus) שהוא שילוב של שתי המילים הגרמניות "Bau" שפירושה בנייה ו-"Haus" שפירושה בית. שמו של בית הספר שיקף את חזונו של גרופיוס – לשלב בין אמנות לבין מלאכה ולהכשיר דור חדש של יוצרים.
גרופיוס הצליח לגייס למוסד החדש כמה מהאומנים הבולטים של התקופה כמו פול קליי, ואסילי קנדינסקי, יוהאנס איטן ואחרים. המורים המוכשרים הללו הנחילו לתלמידיהם את עקרונות העיצוב המודרני והפונקציונליות. בוגרי בית הספר הפכו ברבות השנים לשמות מוכרים בזכות עצמם כמו מרסל ברויאר, מריאן ברנדט ולודוויג מיס ון דה רוהה.
שימוש בחומרים וצבעים חדשניים
אחת התרומות המשמעותיות של הבאוהאוס הייתה ההתנסות בחומרים חדשים וטכנולוגיות מתקדמות. אומני הבאוהאוס אימצו שימוש בפלדה, זכוכית, בטון ופלסטיק והפכו אותם לחומרי גלם מועדפים ליצירותיהם. הם גם לא פחדו מצבעים נועזים ובולטים, שנתנו לעיצובים שלהם אופי שמח וחיוני.
עקרונות עיצוב של הבאוהאוס
- צורה ופונקציונליות: "צורה עוקבת אחר פונקציה" היה אחד הכללים המנחים של הבאוהאוס. עיקרון זה קבע שהעיצוב צריך לשרת את מטרתו הפרקטית, ולא רק להיות אסתטי ונעים לעין. תפיסה זו התבטאה בכל תחומי היצירה – מרהיטים ועד לבניינים שלמים. היופי והנוחות היו פועל יוצא של פונקציונליות ויעילות.
- ניקיון קווים ומינימליזם: הסגנון המינימליסטי של הבאוהאוס בא לידי ביטוי לא רק בצורות פשוטות, אלא גם בשימוש בצבעים בסיסיים ונקיים כמו לבן, שחור, אדום, צהוב וכחול. פלטת הצבעים המצומצמת והיעילה שירתה את המסרים הברורים שאמני הבאוהאוס רצו להעביר. אומני הבאוהאוס גם האמינו שהעיצוב צריך להיות חף מעיטורים סרק. הם ראו בקווים הישרים והנקיים את האמת והיושר, והתרחקו מכל מה שהיה נראה להם כקיטש או קישוטיות שאין בה צורך. הפשטות הייתה עבורם ביטוי של אלגנטיות וטוהר חזותי.
- חדשנות ושימוש בחומרים מודרניים: כאמור, בעבודות הבאוהאוס נעשה שימוש בחומרים תעשייתיים חדשים כמו פלדה, זכוכית ואלומיניום. החומרים הללו אפשרו יצירת עיצובים חדשניים ומודרניים.
- שיתוף פעולה בין תחומים: המעצבים, האדריכלים והאומנים עבדו יחד כדי ליצור סביבה מעשית ואסתטית בצורה הוליסטית. כל תחום תרם את הידע והמיומנויות שלו לפיתוח רעיונות חדשים.
השפעת הבאוהאוס על עולם העיצוב
אף על פי שבית הספר הבאוהאוס פעל רק כ-14 שנים, ההשפעה שלו על תחומי העיצוב השונים הייתה עצומה ונמשכת עד ימינו. בתחום העיצוב הגרפי, בוגרי הבאוהאוס הביאו את השימוש בטיפוגרפיה נקייה, בצבעים חזקים ובקומפוזיציות גאומטריות. רבים מהפוסטרים והמודעות שאנחנו רואים כיום מושפעים מסגנון זה. גם בתחום האופנה ניתן לראות את חותמת הבאוהאוס בפריטי לבוש מינימליסטיים, בגזרות מדויקות ובצבעוניות מונוכרומטית.
לאורך השנים נוצרו פריטים רבים שהפכו לסמל לסגנון הבאוהאוס. בין הפריטים האייקוניים ניתן למצוא את הכיסא הקנטילבר של מרסל ברויאר, עם מסגרת הפלדה המכופפת. גם מנורת השולחן של וילהלם ואגנפלד בעיצובה הגאומטרי הפכה לפריט נחשק. בתי המלאכה של הבאוהאוס הפכו גם את הכלים היומיומיים כמו ספלים וקנקני תה לאובייקטים אומנותיים של ממש. כיום, חפצים, רהיטים מעוצבים ובגדים שעוצבו בהשראת הבאוהאוס נמכרים בחנויות עיצוב ברחבי העולם ומוערכים מאוד על ידי אספנים.
אדריכלות בסגנון באוהאוס
סגנון הבאוהאוס בא לידי ביטוי בצורה הברורה ביותר בתחום האדריכלות. הבניינים שתכננו אדריכלי הבאוהאוס התאפיינו בקווים ישרים, בנפחים מרובעים ובניקיון הצורה. הם שאפו ליצור מבנים פונקציונליים שמשלבים אלמנטים גאומטריים בסיסיים. חומרי הבנייה הקשיחים כמו בטון, פלדה וזכוכית הפכו לשם דבר בזכות הבנייה בסגנון זה. זוויות חדות, מרפסות בולטות וקירות שקופים הם רק חלק מהמאפיינים המזוהים עם האדריכלות של הבאוהאוס.
בניינים כמו בית הספר הבאוהאוס בדסאו או וילה טוגנדהאט שתוכננו על ידי מיס ון דה רוהה הפכו לאייקונים אדריכליים ומוכרים בכל העולם. רבים רואים בהם את המבשרים של הסגנון הבינלאומי באדריכלות שהתפתח בהמשך. רעיונות כמו קונסטרוקציה גלויה, שלד בניין מודולרי ושקיפות הועלו לראשונה על ידי אדריכלי הבאוהאוס והשפיעו רבות על דורות של אדריכלים מודרניים. אין ספק שהבאוהאוס סימן את הדרך לשפה העיצובית החדשה של המאה ה-20.
סיכום
העקרונות של פונקציונליות, מינימליזם ושימוש בחומרים מודרניים לא רק שהפכו לסטנדרט בעולם העיצוב, אלא גם הובילו למהפכים גדולים בתחומים נוספים כמו אדריכלות, אופנה וגרפיקה. אפשר לומר שסגנון הבאוהאוס השפיע רבות על עולם העיצוב בכל היבטיו וממשיך ללוות אותנו גם כיום אפילו אם איננו מודעים לכך. הביטו סביבכם בבית, אולי עיצבתם אותו על פי עקרונות הבאוהאוס ואפילו לא שמתם לב.